BARWORK ACADEMY | Szkolenie piwowarskie

SZKOLENIE
PIWOWARSKIE

Jedyne szkolenie w Polsce, podczas którego sam przygotujesz swój „rzemieślniczy” browar

Dzień I 09:00 - 19:00
Dzień II 10:00 - 15:00
Dzień III 10:00 - 15:00

ikona kalendarz

3 dni (20h) pod okiem trenera
+ nielimitowany czas ćwiczeń we własnym zakresie

kurs, szkolenie

Własna produkcja piwa

produkcja ikona

W cenie kursu zestaw do ważenia piwa

ilość osób ikona

Ilość osób w grupie: max. 10

certyfikat szkolenia, ikona

Egzamin końcowy* - praktyczny
+ certyfikat ukończenia szkolenia

koszt szkolenia

Koszt szkolenia: 1350,-
*Egzaminy poprawkowe są bezpłatne

Dzień I 09:00-19:00
Dzień II 10:00-15:00
Dzień III 10:00-15:00

3 dni 20h pod okiem trenera

Własna produkcja piwa

W cenie kursu zestaw do ważenia piwa

Ilość osób w grupie: max. 10

Egzamin końcowy* - teoretyczny i praktyczny + certyfikat ukończenia szkolenia

Koszt szkolenia: 1350,-

SZKOLENIE
PIWOWARSKIE

Szkolenie skierowane głównie do miłośników piwa, chcących potrafić dosłownie wszystko w kwestii tworzenia tego wspaniałego trunku. Podczas szkolenia, uczestnicy tworzą własny browar, począwszy od doboru drożdży, poprzez kontrolę fermentacji, aż po same zabutelkowanie swojego rzemieślniczego produktu.

 

Szkolenie odbywa się na przestrzeni dwóch miesięcy, podczas których organizowane są trzy spotkania produkcyjno-korygujące. Czas szkolenia, to w sumie 20 godzin.

TRENERZY

Wykładowca Dominik

Dominik

PROGRAM
SZKOLENIA PIWOWARSKIEGO

Podczas zajęć uczestnicy będą mieli szansę uwarzyć piwo w jednym z
wybranych stylów, m.in.:
Irish Red Ale, Piwo Grodziskie, Stout Wędzony, India Pale Ale, Pale Ale.

ETAP I

    • Historia piwa
    • Wspólne przejście przez procesy warzenia.
    • Opis piwnych stylów połączony z degustacją kilku wybranych pozycji.
    • Zapoznanie się z pojęciami i szczegółowy opis procesów:

 

  • -słodowanie
  • -śrutowanie
  • -zacieranie
  • -przerwy temperaturowe
  • -filtracja
  • -wysładzanie
  • -chmielenie
  • -chłodzenie brzeczki
  • -fermentacja
  • -rozlew i leżakowanie
  • -dojrzewanie

ETAP II

  • Przygotowanie butelek oraz sprzętu do butelkowania piwa.
  • Pomiary gęstości piwa.
  • Poznanie procesu refermentacji.
  • Wspólne butelkowanie i kapslowanie piwa.

ETAP III

  • To co piwowar lubi najbardziej, nagroda za cierpliwość – wspólna degustacja piw warzonych w ramach zajęć oraz porównanie ich (w miarę dostępności) z ich komercyjnymi odpowiednikami.
  • Dyskusja nad efektami oraz burza mózgów nad pomysłami o urozmaiceniu następnych samodzielnych warek.
  • Piwo niespodzianka : )
Nie czekaj! zapisz się już teraz!

Pozostałe szkolenia