
Jest to najbardziej kompleksowe oraz efektywne szkolenie barmańskie w Polsce.
Podczas dziesięciu dni wykonasz setki koktajli na w pełni wyposażonych stacjach treningowych oraz zgłębisz wszystkie aspekty współczesnego barmaństwa.
Zajęcia opierają się przede wszystkim na treningach praktycznych.
Odbędziesz szkolenie według innowacyjnego systemu nauczania, który polega na symulowaniu serwisu w potencjalnych miejscach pracy takich jak
KLUB / PUB / HOTEL / RESTAURACJA / COCKTAIL BAR
Dzięki niewielkim grupom, stosowane jest indywidualne podejście do każdego z uczestników
szkolenia, co skutkuje wypracowaniem odpowiedniej techniki oraz stylu pracy za barem w każdym z tych miejsc.
Wszystkim absolwentom BWA, którzy otrzymają certyfikat po pomyślnym zdaniu egzaminów, gwarantowana jest pomoc w znalezieniu pracy.
*Egzaminy poprawkowe są bezpłatne, a ilość prób jest nieograniczona 😉
NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE
PROGRAM SZKOLENIA
DZIEŃ I
- zapoznanie ze sprzętem barmańskim
- zastosowanie ekwipunku barowego
- historia baru
- rodzaje lodu i jego wpływ na jakość cocktail-i
- wykład poświęcony wódce
- charakterystyka pracy w klubie
- organizacja klubowego stanowiska pracy
- klubowy up selling
- techniki przyśpieszające prace w klubie
DZIEŃ II
- charakterystyka pracy w pubie
- organizacja pubowego stanowiska pracy
- trening podnoszenia sprzedaży
- wykład poświęcony browarnictwie
- cocktaile warstwowe
- cocktaile płonące i odpowiedzialny serwis barmana
- domino shots
- banana pour
- throwing
- praktyka przygotowywania zestawów cocktailowych (klub + pub)
- degustacja cocktaili typowych dla pubu
- trening serwisu barmańskiego, charakterystycznego dla pub
- przygotowywanie klubowych zestawów cocktail-owych
- tasting cocktaili
- trening serwisu barmańskiego, charakterystycznego dla klubu
DZIEŃ III
- charakterystyka pracy w restauracji
- organizacja stanowiska pracy w restauracji
- systemy komunikacji między barmanem a kelnerem
- trening serwisu kelnerskiego
- historia kawy
- obsługa ekspresu
- technika spieniania mleka
- nauka przygotowywania espresso, cappuccino, latte
- wykład poświęcony kulturze aperitivo
- degustacja cocktail typowych dla restauracji
- trening serwisu barmańskiego, charakterystycznego dla restauracji
DZIEŃ IV
- charakterystyka pracy w hotelu
- organizacja stanowiska pracy w hotelu
- zaawansowane techniki podnoszenia sprzedaży
- szlifowanie techniki pracy z jigger-em
- historia whisky
- produkcja whisky
- charakterystyka whisky/whiskey na świecie
- trening serwisu barmańskiego charakterystycznego dla hotelu
- wykład poświęcony kulturze aperitivo
- degustacja cocktail typowych dla restauracji
- degustacja nowopoznanych cocktaili
- trening przygotowywania cocktail-owych setów
DZIEŃ V
- charakterystyka pracy w cocktail barze
- organizacja stanowiska pracy w cocktail barze
- black russian test (free pour)
- spider test (free pour)
- dutch system (free pour)
- trening pracy w zespole
- multi order
- wykład poświęcony rumowi
- trening serwisu cocktailowego charakterystycznego dla cocktail baru
- degustacja nowopoznanych cocktaili
- trening przygotowywania wszystkich poznanych do tej pory kompozycji
DZIEŃ VI
- maceracja
- zastosowanie karbonizacji
- potencjał sous vide
- techniki aromatyzacji cocktail-i
- intensywność smoking gun-a
- przygotowywanie smakowych syropów
- kordiały i ich funkcje
- komponowanie pianek molekularnych
- tynktury
- garnish
- alternatywne serwowanie cocktaili klasycznych
DZIEŃ VII
- techniki kreowania cocktaili
- umiejętność prezentowania cocktaili
- hospitality
- konkurs cocktailowy
- wykład poświęcony brandy
- wykład poświęcony tequili
DZIEŃ VIII
- obliczanie beverage cost
- obliczanie food cost
- zarządzanie zespołem w lokalach gastronomicznych
- budowanie CV
- przeprowadzanie remanentów
- przeprowadzanie rozmów rekrutacyjnych
DZIEŃ IX
- efektowne nalania
- różnorodne nakładanie lodu do shakera
- turlania
- podbitki butelki
- rzuty shaker-em
- proste sekwencje flair-owe
DZIEŃ X
- blind test
- egzamin teoretyczny
- egzamin free pour
- egzamin praktyczny
- wręczenie certyfikatów
TRENERZY
INNE TRYBY SZKOLENIA BARMAŃSKIEGO