Ładowanie Wydarzenia
To event minęło.
logo czarne barwork academy

Cocktaile molekularne to prężnie rozwijająca się gałąź współczesnego barmaństwa.

Szkolenie poprowadzą „Craft Cocktails Brothers” – dwójka przyjaciół połączonych wspólną pasją do szukania smaku i bawienia się formą. Za święte miejsce każdej restauracji oraz baru uznają „kuchnie” – pomieszczenie, w którym odbywa się prawdziwa magia, czyli produkcja. Podczas szkolenia zabiorą Was właśnie tam gdzie za pomocą przeróżnych technik  odzwierciedlą  pożądane smaki oraz zaskoczą Was formą.

Sferyfikacja, alternatywne formy serwowania znanych kompozycji, wachlarz możliwości jakie daje sous-vide, praca z ciekłym azotem, to tylko krople w morzu praktycznych zajęć , podczas całego szkolenia z miksologii molekularnej.

Dzięki niewielkim grupom, stosowane jest indywidualne podejście do każdego z uczestników
szkolenia, co skutkuje wypracowaniem odpowiedniej techniki oraz stylu pracy.

Wszystkim absolwentom BWA, którzy otrzymają certyfikat po pomyślnym zdaniu egzaminów.

*Egzaminy poprawkowe są bezpłatne, a ilość prób jest nieograniczona 😉

NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE 

PROGRAM SZKOLENIA


DZIEŃ I
TO CO WIDZI OKO , CZYLI DEKORACJA

Cukier

  • Cukier, a odpowiednia temperatura. Co dzięki temu jesteśmy w stanie uzyskać?
  • Wykorzystanie izomaltu – jedynym Twoim ograniczeniem jest wyobraźnia.
  • Różne formy cukru.

Techniki molekularne

  • Znajdź formę, a zrobię wszystko”
  • Sferyfikacja podstawowa.
  • Jadalne smakowe powietrze.

Podstawy cukiernictwa

  • Przełożenie technik cukierniczych do pracy za barem.
  • Proste przekąski.
  • Czekolada – właściwości i możliwości.
  • Przekąski przy użyciu pieca.

Dobre wykorzystanie produktu

  • „Zróbmy coś z niczego”.
  • Ograniczenie marnowania produktów i resztek.
  • Dekoracja jako jadalny element koktajlu.


DZIEŃ II
NISKIE TEMPERATURY

Zjawisko leidenfrosta

Niebezpieczeństwa przy pracy z azotem I suchym lodem

  • Naczynie dewara;
  • Sprzęty potrzebne do pracy.
  • Jadalne smakowe powietrze.
  • Zastosowanie azotu i suchego lodu w przemyśle

Ekstremalne różnice temperatur jako element show na pokazach barmański i eventach

  • Efektowne aromatyzowanie;
  •  Throwing;
  • Nikie temperatury, a podawanie koktajli.

Zastosowanie azotu i suchego lodu w przemyśle

  • Lody i sorbety alkoholowe;
  • Kule lodowe, różne techniki ich wykonania;
  •  Bezy;
  • Popcorn azotowy;
  • Chłodzenie szkła;


DZIEŃ III
PODSTAWY MIKSOLOGII MOLEKULARNEJ

Krótka historia gastronomii molekularnej wraz z przedstawieniem sylwetek pionierów.

Tekstury

  • Klasyfikacja
  • Charakterystyka podstawowych tekstur
  • Xantana, Gellan, Sucro, Lecitina,Mleczan Wapnia, Algin, Kappa.

 Sferyfikacje

  • Szczegółowe omówienie trzech rodzajów sferyfikacji
  • (podstawowa, odwrócona,kriosferyfikacja)
  • Przykładowe wykorzystanie sferyfikacji w koktajlach

Piany molekularne

  • Omówienie wszystkich rodzajów pian.
  • Wady, zalety i zastosowanie wraz z przykładami.

Żele alkoholowe i bezalkoholowe

  • Omówienie rodzajów żeli i ich zastosowanie w codziennej pracy.
  • Czy żelka może być pyszna?

Syfon ciśnieniowy – do czego tak naprawdę służy?

  • Omówienie alternatywnych sposobów wykorzystania syfonu ciśnieniowego.
  • Zabawy z N2O i CO2.

Smoking-gun – cóż to za zabawka?


DZIEŃ IV
SMAK

Tynktury

  • Co to takiego?
  • Do czego służą, jak można ich używać?
  • Intensywność.
  • Tynktura a bitters?

 Infuzje

  • Czym różnią się od tynktur?
  • Infuzja jako główny składnik koktajlu.
  • Twist klasycznego koktajlu.

 Bittesy

  • Zacznijmy od początku, czyli historia ?
  • Charakterystyka klasycznych pozycji.
  • Nastawienie własnego bittersa.

Syropy

  • Metody tworzenia własnych NALEWEK
  • Metody domowe.
  • Metody zaawansowane przy użyciu termo cylkulatora oraz pakowarki próżniowej.

Czynnik czasu, a jakość smaku

TRENERZY

ŁUKASZ DĘBOWSKI & DAMIAN MIELNICZEK
ŁUKASZ DĘBOWSKI & DAMIAN MIELNICZEK Trenerzy Miksologii Molekularnej
„Craft Cocktails Brothers” – dwójka przyjaciół połączonych wspólną pasją do szukania smaku i bawienia się formą. Za święte miejsce każdej restauracji oraz baru uznają „kuchnie” – pomieszczenie, w którym odbywa się prawdziwa magia, czyli produkcja.

ZAPISZ SIĘ NA NAJBLIŻSZE SZKOLENIE

Szkolenie Molekularne

Maj 6 - Maj 10

Szkolenie Molekularne

Lipiec 15 - Lipiec 19

Szkolenie Molekularne

Wrzesień 16 - Wrzesień 20

Szkolenie Molekularne

Grudzień 2 - Grudzień 6

ZOBACZ KALENDARZ